Tekniken

  JOOMLA
 

När jag bygger hemsidor använder jag ett innehållsstyrningssystem som heter Joomla. Enklast kan man beskriva det som en byggsats för hemsidor. Man börjar med en grundstomme. Det är den du får när du beställer hemsida för en krona.

Sedan kan man bygga på med allt möjligt. Man kan lägga till skyddade områden, där man måste logga in, det finns medlemsregister, kundbrev, webshop, bloggar, kommentera-den-här-artikeln, hotellbokningssystem, prenumerationskontroll och mycket annat.

Systemet är byggt av en rad eldsjälar, och det fick faktiskt pris som världens bästa innehållsstyrningssystem 2006. I omröstningen deltog 60 000 personer, många av dem internetproffs.

Bäst av allt - det mesta är gratis, vilket gynnar dig som kund. Du behöver vanligen inte betala för delarna, bara för arbetet att sätta ihop dem. (Tänk dig att få den servicen på bilverkstaden!)

Det finns undantag från gratisregeln. Det finns företag som tillverkar komponenter som man måste betala för. Oftast är det sådana funktioner som används kommersiellt, och då får man ju, som alltid när man gör affärer, överväga om investeringen kommer att löna sig.

Vill du veta mer om Joomla? Klicka här